Celebrate the miracle of life

Geboren worden. Wat weet jij er (nog) van? Een vraag waar je vast niet dagelijks bij stil staat, maar die – als je ‘m stelt – je verassende inzichten zult geven. Ieder van ons heeft de reis van geboren worden afgelegd. Maar dat die reis zoveel betekenis kan geven aan ons leven, is misschien minder bekend. Toch is de invloed van geboorte groot. Het doet er toe. De start van ons leven is bepalend voor veel dingen in ons verdere leven. Als jij aan het begin staat van het geven van nieuw leven is dat een prachtige kans om op onderzoek uit te gaan in jezelf. Zwangerschap wordt dan een uitnodiging om op dieper niveau bij jezelf te komen. En dat brengt niet alleen heling bij jezelf, maar ook bij je ongeboren kindje.

‘We are birthing our future’

Mijmertijd

Terwijl ik aan het koken ben, spelen Mia en Pim om me heen. Mia wil graag pasta, Pim slabonen en ik heb zin in rijst. Ik kijk in de koelkast, en denk aan de sla en de aardappels die ik van eigen tuin heb geoogst. Ik besluit een maaltijdsalade te maken voor Bob en mij, en maak voor de kinderen een snelle pasta en slaboontjes klaar. Terwijl de keuken in een mum van tijd ontploft onder mijn creatieve handen, de tomatensaus vrolijk pruttelt en Pim naast me zit op ’t aanrecht, mijmer ik over mijn blog. Wat is het eigenlijk dat ik wil delen met de wereld? Schrijf ik over mijn eigen leven? Deel ik uit eigen ervaring? Of schrijf ik over alles wat ik toe nu toe heb geleerd uit trainingen, cursussen, levenservaring, gevoel…?

 

‘Schrijven vormt de rode draad van mijn leven’.

Maar waar schrijf ik dan over? In mijn hoofd buitelen de ideeën zich over elkaar heen. Soms lijkt het alsof er geen lijn in zit, terwijl het voelt alsof er ondertussen allerlei verbindingen worden gelegd. Alles wat ik hoor, lees, zie, ervaar leidt me steeds weer terug naar dezelfde thema’s: geboorte, trauma, leven. Eigenlijk gaat het min of meer over ‘hoe leef je het leven’. 

Uit eigen ervaring weet ik inmiddels: het leven komt zoals het komt. Je kunt het nog zo willen plannen, soms neemt het leven een wending die je van te voren nooit had kunnen bedenken. Zo had ik nooit gedacht dat ik ‘later’ zou werken als adviseur op gebied van ziekteverzuim en re-integratie. Ik had nooit gedacht dat ik zou schrijven. Ik had nooit gedacht dat ik me meer en meer zou verdiepen in trauma-therapie, in geboortepsychologie, in het menselijk lichaam. Grappig hé, dat je op ontdekkingstocht steeds meer lijn begint te zien in dat wat voor jou bedoeld is. 

Al zo lang als ik me kan herinneren dacht ik bijvoorbeeld na over de vraag ‘waarom ben ik hier?’. Ik ben er ook van overtuigd dat er méér is tussen hemel en aarde, en veel meer is dan wij als mens kunnen ‘zien’. Die hang naar het onzichtbare, naar het spirituele, naar het voelen, zit in mij, en nu ontdek ik van lief en lee dat het een onderdeel van het mens-zijn is. We leven op aarde als creators, als scheppers, en dat boeit me mateloos.

Ik dwaal af. In de keuken is het gezellig, het eten nodigt uit en ik geniet van dit moment. Mijn blog zal een mengelmoes worden van inzichten uit eigen ervaring, kennis vanuit theoretische kaders die bij mij resoneren, en een toevallige mix van woorden die zomaar uit mijn pen rollen.

Trouwens, een beetje mijmeren, doe jij dat nog?

Als je het leuk vind om te schrijven, kun je eens proberen om 10 minuten uit het raam te staren. Laat je gedachten de vrije loop en kijk ook eens met aandacht naar buiten. Wat zie je? Wat hoor je, om je heen of in gedachten? Pak dan pen en papier en schrijf. 

 

Over mij

Meld je aan voor mijn blog

Ontvang nieuwe berichten rechtstreeks in je inbox.